Hoelang kook je groenten?
2 weken geleden schreef ik dat de aanbevolen 250 gram groenten per dag makkelijker te bereiken is wanneer je dit over de gehele dag inneemt. Het makkelijkste is dat je 150 gram groente bij je warme maaltijd eet en de overige 100 gram overdag.
Maar hoelang kook je die groenten dan?
Elke groente heeft een andere kooktijd en niet alle groentes kan je rauw eten. Als je groenten koopt is het belangrijk dat je altijd wat meer meeneemt omdat je snijverlies hebt bij de bereiding en omdat groentes slinken tijdens het kookproces. Vooral bladgroente zoals spinazie en andijvie verliezen massa. Als je verse sperzieboontjes koopt dan top je de boontjes en zo heb je snijverlies.
Hieronder heb ik een overzicht gemaakt van de meeste gebruikte groenten met hun kooktijd en hoeveel je ervan moet kopen om 150 gram bereid product per persoon over te houden.
Groente | Voor 150 gram | Beste kooktijd (min) |
Andijvie | 225/ 255 | 5 |
Bloemkool | 180/ 225 | 10 |
Bospeen | 150/ 180 | 5 |
Boerenkool | 300/ 375 | 20 |
Broccoli | 180/ 225 | 4 |
Courgette | 150/ 180 | 5 |
Peultjes | 150/ 180 | 5 |
Sperzieboontjes | 165 | 15 |
Prei | 255/ 300 | 10 |
Spinazie | 255/ 300 | 5 |
Spruitjes | 180 | 10 |
Winterwortel | 150/ 180 | 7 |
Witlof | 180/ 225 | 5 |
Witte kool | 150/ 180 | 10 |
Om meer groente te eten dien je dus ook voldoende groente te kopen.
vitamines
Bij een kookproces gaan vitamines verloren. Hoeveel vitamines er verloren gaan, is onder andere afhankelijk van: het soort groente, de bereidingstemperatuur, het materiaal van de pan waarin het gekookt wordt, de hoeveelheid kookvocht en de blootstelling aan zuurstof.
Sommige personen kiezen daarom om groente te stomen i.p.v. te koken. Er gaan dan minder vitamines verloren. Je mag bij bovenstaande kooktijden ongeveer 3 tot 4 minuten optellen voor stomen.
Tips voor een gezonde maaltijd met vitaminesbehoud:
- Snij de groente niet te klein. Hoe meer oppervlakte van de groente hoe meer verlies
- Groente hoeft maar in een klein beetje water te koken, zorg wel dat het niet droog kookt.
- Bewaar het kookvocht (daar zitten de verloren vitamientjes in) voor een sausje of jus.
- Serveer ook rauwe groentes erbij zodat je daar wel alle vitamines en vezels uit haalt.
- Klik hier voor een heerlijke groenteomelet!
Ik ben benieuwd wie nog niet aan de 250 gram groente per dag kom na deze tips.