Waarom val ik niet af?

Training | Voeding | Leefstijl

Waarom val ik niet af?

coaches Fit met Ingrid - Nathanja en Ingrid

8 redenen waarom afvallen niet wil.

Waarom val ik niet af? Is één van de vragen die ik regelmatig ontvang van cliënten als het even niet gaat zoals ze willen. Afvallen door minder te eten en meer te bewegen. Klinkt simpel. En toch lukt het de meeste mensen niet.
Ik schreef vorige week al waarom het belangrijk is om voldoende te eten. Het aantal mensen met overgewicht neemt zelfs toe. En als je bent afgevallen is de kans groot dat binnen no time al het verloren gewicht er weer aanzit.

Er zijn meerdere redenen te benoemen, soms ook een combinatie van meerdere factoren. Ik geef je 8 mogelijke reden waarom afvallen niet wil:

1. Minder beweging


Wetenschappelijke onderzoeken die kijken naar mensen die zijn afgevallen en het resultaat langer dan een jaar weten vast te houden zijn niet alleen minder gaan eten (met name vet, snacks en suiker). Ze zijn ook meer gaan bewegen. Ook staat vast dat een zittend bestaan een rol speelt bij het ontstaan van overgewicht en obesitas. Bewegen is dus een belangrijke factor als je gezond gewicht wilt krijgen én vasthouden. Wat je voor doet om lekker te bewegen is niet altijd belangrijk. Wel laten onderzoeken zien dat krachttraining erg belangrijk is om vetten te verbranden. Beweeg je wel voldoende? Sport je genoeg? Kijk eens hoe jij je beweegplan kan herschikken om meer beweging te krijgen.

2. Stress

Sommige mensen krijgen bij stress geen hap door hun keel en vallen af in stressperiodes. Anderen ontwikkelen bij stress allerlei slechte gewoontes (onregelmatig en ongezond eten, alcohol drinken) waardoor een paar kilo aankomen. Het stresshormoon cortisol jaagt de bloedsuikerspiegel op waardoor de reactie van het lichaam op insuline in de war raakt. Je kunt daardoor eetbuien krijgen en meer trek krijgen in zoet. Ook zorgt cortisol ervoor dat je meer buikvet opslaat. Afvallen is dan vechten tegen de bierkaai. Ga stress te lijf met bewegen en kies voor gezonde voeding! Dat beschermt tegen de negatieve gevolgen van cortisol. Een andere manier om stress te verminderen is het beoefenen van meditatie.

3. Vermoeidheid

We slapen tegenwoordig om allerlei redenen minder dan vroeger. Daar word je niet alleen moe van, het saboteert ook je pogingen om af te vallen. In Canada volgden onderzoekers 6 jaar lang het gewicht van 276 mannen en vrouwen tussen de 21 tot 64 jaar oud. Iedereen werd in die periode een beetje zwaarder. Maar degenen die 5 tot 6 uur sliepen, kwamen gemiddeld 2 kilo méér aan dan diegenen die 7 tot 8 uur sliepen. Per uur dat je minder slaapt, maak je 5 procent meer ghreline (eetlustopwekkend) en 5 procent minder leptine (eetlustremmend) aan. Ook slaapapneu ondermijnt de kwaliteit van de nachtrust en kan een van de geheime oorzaken zijn dat je niet afvalt. Wil je afvallen, geef dan nachtrust prioriteit. Lees hier tips om er direct mee te starten.

4. Motivatiedip

Afvallen gaat langzaam en kost veel moeite. Zelfs een kilo per week afvallen vraagt al een flinke inspanning. Bovendien zijn er fases waarin je gewicht stil lijkt te staan. De eerste weken ga je als een speer en ben je zo een paar kilo kwijt, waarna een moment komt dat je niet meer lijkt af te vallen. Terwijl de hoeveelheid calorieën die je per dag binnenkrijgt hetzelfde is. Op zo’n moment kan het verleidelijk zijn de handdoek in de ring te gooien en weer ouderwets los te gaan op toastjes met kaas en wijn. Vertrouw erop dat je uiteindelijk je doel haalt, ook als het afvallen niet snel gaat.

5. Medicijnen

Sommige medicijnen kunnen bijdragen aan overgewicht. Bijvoorbeeld doordat ze de eetlust versterken of doordat ze de stofwisseling vertragen. Afvallen kan dan erg moeilijk zijn of helemaal niet lukken. Medicijnen die de eetlust kunnen versterken of de stofwisseling vertragen zijn: antidepressiva, antipsychotica, corticosteroïden, medicinale cannabis, bètablokkers en medicijnen tegen epilepsie. Soms zijn er alternatieven beschikbaar, maar niet altijd. Dan is het extra belangrijk om gezonde keuzes te maken en te letten op het aantal calorieën dat je binnenkrijgt.

6. Vloeibare calorieën

Suikerhoudende dranken – en ook alcohol bevat veel suiker – geven geen verzadigd gevoel, dus je gaat er niet minder om eten, ondanks dat je lichaam wel calorieën heeft binnengekregen. Kortom, ze gaan rechtstreeks naar heupen en buik. Het Voedingscentrum adviseert dan ook om zo min mogelijk alcohol- en frisdranken te drinken. Neem in plaats daarvan liever thee, koffie of water. Overigens zijn ook vruchtensappen een beruchte leverancier van suikers en dus van calorieën. Eet daarom liever fruit, dan dat je vruchtensap drinkt.

Fit met ingrid vegan

7. Leeftijd

Een oorzaak van maar moeilijk afvallen kan ook leeftijd zijn. Bij het ouder worden treden hormonale veranderingen op die gevolgen hebben voor je gewicht. Vrouwen produceren na de menopauze minder oestrogeen, mannen produceren geleidelijk minder testosteron. Daardoor komen ze aan en gaat afvallen maar moeizaam. Gelukkig hoef je je daar niet bij neer te leggen. Door meer te bewegen ondersteun je het afvallen, ook bij ouderen.

8. Dieethistorie

De meeste diëten beloven snel succes als jij je maar aan strenge regels houdt en veel minder calorieën. Die regels zijn moeilijk vol te houden. Misschien lukt het even om af te vallen, maar al snel gaat het mis. Heb jij vaak crash diëten gevolgd of bijna je hele leven gelijnd. Dan kan het ook nog eens zijn dat je stofwisseling volledig uit haar eigen patroon is. Wat het afvallen een stukmoeilijker maakt ondanks dat jij je aan allemaal beperkingen houdt.
Daarom is het beste dieet een gezond dieet, met vooral groente, fruit, volkoren graanproducten en gezonde vetten, en niet te veel vlees en producten waar veel zout, verzadigd vet en suiker in zit. Ook is er zo af en toe ruimte om te genieten. Zo’n leefwijze kun je lang volhouden waardoor het afvallen wel lukt.

Waarom val ik niet af?

Ga eens bij jezelf na of bovenstaande factoren invloed hebben op jouw gewenste resultaat. Soms zijn er zelf meerder factoren die in de weg staan. Maak de stappen die nodig zijn om jouw resultaat te behalen belangrijk. Heb je een idee welke van deze factoren een mogelijk oorzaak is, zorg dan dat je ook met die factor aan de slag gaat.

Als leefstijlcoach gaan wij niet alleen aan de slag met jouw voedingsplan of een beweegadvies. Wij gaan samen met jou kijken naar valkuilen, mogelijke risico’s en beperkingen. Het gebeurt ook regelmatig dat we pas tijdens het traject dingen ontdekken of jij je lichaam beter leert kennen waardoor we ons behandelplan gaan aanpassen.
Dus lukt afvallen keer op keer niet of had jij je voorgenomen om weer te gaan lijnen en jezelf je 6 maanden te ontzien van de meest heerlijke tussendoortje. Vraag ons voor hulp. Wij kunnen je helpen met het totale plaatje.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *