Pepernoten!

Training | Voeding | Leefstijl

Pepernoten!

fit met ingrid pepernoten sinterklaas

Pepernoten, je kan nog geen supermarkt, drogisterij of bouwmarkt inlopen en je wordt gebombardeerd met allemaal Sinterklaas lekkernijen. Maar niet alleen die Pepernoten, ook chocoladeletters, marsepein en suikergoed. Helaas eten we het niet alleen op 5 december maar ook in de aanloop periode er naar toe of zélfs nog ver na Sinterklaasavond. Gemiddeld eten we één kilo pepernoten per jaar per persoon, maar waarom zijn pepernoten nou verslavend?

Door het hoge suikergehalte (31 tot 45%), dat is over het algemeen fructose-glucosestroop en dat onderdrukt de signaalstof leptine. Deze stof stuurt signalen naar je hersenen om te laten weten dat je vol zit en moet stoppen met eten. Door de onderdrukking, krijg je niet het gevoel dat je vol zit en blijf je maar snoepen. Wat kan je er aan doen om niet 6 zakken leeg te eten.

Wist je dat je bijna 75 minuten moet wandelen om 250 kcal aan pepernoten te verbranden?

 fit met ingrid pepernoten sinterklaas

Tip #1

Beperkt je inname tot 1 of 2 dagen bijvoorbeeld de intocht en pakjesavond? Je eet immer ook niet elke dag taart in maart omdat je dan toevallig jarig bent.

Tip #2

Zet ze niet in het zicht en bedenk je als ze ergens anders in het zicht staan ‘is het echt het allerlekkerste koekje?’ voordat je het in je mond stopt?

Tip #3

Onthoud dat 5 pepernoten al ca. 45 kcal leveren. Een bakje vol dus als snel 250 kcal. Als jij op dit moment een negatief energiebalans hebt omdat je wilt afvallen, is dat bakje pepernoten geen goede keuze. Lege calorieën, zonde!

Tip #4

Bak je eigen pepernoten zonder geraffineerde suikers. Weten hoe? Check dan dit recept!

Tip #5

Als je toch per ongeluk de zak hebt open getrokken en je bent lekker aan het smikkelen geniet er dan ook van

Tip #6

Wat voor pepernoten geldt, geldt natuurlijk ook voor alle anders sinterklaassnoepgoed. Kies je voor chocolade, neem dan de pure variant en niet de allergrootste die je kan vinden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *